HOME JADI PENGEDAR SHAKLEE RESEPI CONTACT

Thursday, December 6, 2012

Escape Theme Park

assalamualaikum.

this was a fun escape with friends.

terjadi pada 30.11.2012 hari jumaat yg lalu. demi nak merasa bermain di Escape Theme Park Teluk Bahang yg baru dibuka, kami pergi ke sana. tempat ni fun park untuk 1 family tau (skemanya –.-’) ramai2 naik kereta 6 orang hihi, muat aje… pergi lepas lab so, agak tengah hari la baru sampai. untuk tiket masuk, setiap seorang kena bayar rm48 selepas diskaun 20 %. and ada lagi kitorang tambah untuk guna loker.

14666_3924898800827_1246573327_n - Copy

ni kat tempat parking

peringatan untuk sapa2 yg nak pergi nih, silalah pakai attire yg sesuai macam nak bersukan, sebab kat sini kita main permainan lasak ye kawan2 :) and one more thing, sila bawa bekal makanan and minuman sendiri sebab harga foods kat sini agak mahal sikit. kitorang beli 2 air tin 100 hundred plus rm8 kongsi 6 orang ok. salah aku, dah tau makanan sini mahal, lupa nak bagitau kawan2, ingat nak bawak minuman and makanan sendiri tapi pagi tu pun rushing bangun nak pergi lab, keluar je lab terus nak pergi kan, memang tak sempat nak cakap. maafkan saya, kawan2. nasib ada yg bawak air mineral

20121206181531913

kat sini games dia banyak. tapi kitorang main 3 je, itu je yg termampu and sempat. first, kitorang main Tuber Race. dia macam naik pelampung kat atas gelongsorla. tapi yang tak bestnya, kita kena tarik sendiri pelampung tu dari bawah sampailah atas, pastu nak turunnya sekejap je tak sampai seminit. tapi oklah, best! dinasihatkan, main game ni waktu first2 datang, kalau dah main game lain, mesti penat dah nak tarik pelampung tu ke atas kan. kanak2 pun larat tarik sampai ke atas, malulah kau kalau tak larat haaa

 

tubby-racer-escape

nilah Tuber Racer tu

next, kitorang main Gecko Tower, konon2 macam rock climbing la kot. tapi ni kena panjat tower, ada 4 sisi tower, setiap sisi tu ada 2, so maknanya ada 8 tempat nak panjat2 tu, lain2 semuanya. dari level 1 sampai 4. semua orang naik sampai habes. aku dengan wani sampai level 3 je haha, serius penat yang ni guna kekuatan tangan. in fact, games kat sini 80 % guna kekuatan tangan, before datang tu pergilah work out tangan anda. haha aku rasa gayat benar bila dah sampai atas tower. maluuu je and gambar kat sini, tak boleh letak, cekci je rasa sebab pakai tali kat pinggang tu kan, so, kita letak gambar tower dia je hehe

DSCN8392DSCN8403

198122_3924903440943_1298643989_n

banyak betul orang kata kitorang budak sek menengah haritu :’)

then, penat gila kitorang rehat jap minum2 air, makan roti gardenia kosong sambil tengok orang lain makan sedap2 haha, mahal kot! tengok jelah then pergi solat Zohor. kat sini ada jumpa sorang kakak yg peramah sembang2 dengan kitorang. dia kerja kat situ, best sangat sembang dengan dia :) 20121206181335983

akhir sekali, kitorang main game yg macam utama la kira kat situ iaitu monkey business. jadi monyet jap hihi… dari luar Escape ni boleh nampaklah game ni sebabnya dia tinggi, and ada macam2 jenis halangan. tiba part ni, tak reti nak describe macam mana, sebab dia ada banyak level tau. sampai level 3. level 1 rendah sekali, level 2 tinggi sikit and level 3 paling tinggi. kitorang semua naik sampai 2 aje. aku naik level 1 dua kali laluan yg berbeza. and naik satu level 2. dia ada banyak halangan and bila sampai kat tempat flying fox je, aku bahagia. haha…. best sangat… kalau sebelum ni naik flying fox ni akan ada orang jaga kita kat tempat mula and orang tunggu kat tempat tiba, ini tak ok. pepandai kau lah. tapi best sebabnya flying fox dia panjang gilaaaaa… puas lah!

DSCN8504

ni sebahagian dari Monkey Business

seriously, monkey business ni kena rasa sendiri, baru tau rasa dia macam mana. dekat level 2 tu ada 1 bahagian yg gila menguji tangan kaki semualah. yang paling teruji tanganlah, kalau tak kuat memang jatuh. rasa macam nak give up je nak panggil instructor tu turunkan tapi, kuatkan jugak semangat. Alhamdulillah lepas stage yang susah dan panjang tu fuhhh lega gila… di hujung2 stage tu ada 2 flying fox yg panjang menanti, rasa berbaloi hihi… bagi aku, game ni memang buat aku berperang dengan diri sendirilah. penat cakap dengan diri sendiri, boleh buat, boleh teruskan semualah. akhirnya, berjaya :) cuma level 3 tak naik pun, time dah habis level 2 tu memang penat je Allah je yang tahu. dengan tak makannya, pergi main lasak2, bijak sangat. lapar gila. and lepas main monkey business ni sure korang dah taknak main benda lain sebab dah penat gila kat sini. plus, game ni pun lama sikit, depends lah korang main cepat ke tak and ramai ke tak.

oh ya, kitorang tak main pun bungee jump situ sebab tak free fall. dia macam jatuh straight aje. cewah, padahal sebab nak main tu kena tambah duit lagi. kitorang main yang free je, yang tak payah tambah pape. lagipun, kalau free fall sekalipun, berani pulak aku nak try haha

habis solat asar, kitorang pergi makan kat air terjun kat teluk bahang, dekat je. air habis 2 botol then pergi berendam kat air terjun tu… haaa taktau nak kata apa, seronok sangat, penat2, perut dah kenyang, main pulak air sejuk tu :D tambah2 dengan favourite girls, diorang ni buat aku gelak aje. :D

DSCN8515

lepas tukar baju, singgah masjid untuk maghrib and teruskan perjalanan ke night market kat batu feringghi. jalan pun tak habis, penat gila kan… cuci2 mata kat situ, selalunya kalau pergi takde benda lain aku beli, mesti accessories macam gelang ke rantai ke itu je haha…

DSCN8529

IMAG0406

balik tu singgah tesco lagi sebab Faid nak beli barang jap, before tu makan kfc. haaa, makan lagi! sekarang ni, banyak betul makan, patut pipi makin tembam mimi oi. balik je, memang penat gila, sakit2 badan, lebam adalah dalam 2 3 hari baru hilang. tapi sangat best! tak menyesal langsung pergi. seronok adala… nanti nak pergi lagi.

jadi, bolehlah sapa2 nak pergi tu, bawak duit cukup2 ye… :) and Escape Theme Park ni ada banyak lagi benda sebenarnya, tapi saya cerita yg pengalaman kitorang jela, untuk maklumat lanjut, boleh baca kat sini, http://www.penang-traveltips.com/escape-theme-park.htm

gambar semua dari kamera As, my phone and website penang-traveltips.

p/s: oh ya, im on NuffnangX now! still exploring how to use it, and I think its best to stalk your favourite blogs even deakt phone pun yeay!

Friday, September 28, 2012

Perempuan itu bernama Barabah

 

Assalamualaikum…

It all started when Sal got 5 free tickets for a theatre. so, dia ajak aku, Husna, Za and her bf Amar pergi teater tu. :)

htlsa

the prop was wonderful, ala- ala kampung gitu… it was about a lady called Barabah. dia sangatlah setia dengan suaminya. bila dah ending cerita nih, tertanya- tanya lah macam, eh macam ni je habis? yang sebenarnya, aku rasa tengok teater haruslah bersama otak sebab kena berfikir. kan?

 

Bandar Glugor-20120926-00260

 

Mukim 13 (Paya Terubong)-20120926-00262

after that, had a late dinner at Ivory… Za and her bf yg ajak. diorang nakal gila cakap tempat tu jauh padahal dekat je pung haha tapi ni new place for me and Husna. semua orang makan ayam penyet, tapi aku makan bakso je sebab dah makan dinner petang tu. that’s why among the three dalam pic tu, aku yg paling bambam. asyik makan je hehe tapi memang tak rugi sebab bakso dia memang enak banget! nak lagi!!!

esoknya makan kat situ with Sal, Syida and Wani. kali ni try nasi goreng indonesian style.. hmm not bad la

DSC00266

thanks to Sal ajak aku tengok teater free yeay! sy suka sangat benda free –.-'

thanks to Za and Amar bawak kitorang makan kat situ. korang memang gila2 dan cepat2 kawen ye *tetiba.

and now, how am I going to spend my weekend? :)

Wednesday, September 19, 2012

part of the weekend

 

assalamualaikum

here are some of the pictures during my weekend and friends! we went to 1st avenue on Saturday. pergi sana 5 orang. sal ajak aku pergi beli barang and the rest akan pergi tengok wayang. kira separate la kan but then our driver, arif pergi beli 5 tiket wayang and we have to watch it! I don’t mind as it is not a horror movie hehe ;) we watched Resident Evil, it’s an action movie, ada zombie tau terkejut time dia keluar, lawak pun ada jugak bila tengok aksi sal and wani haha rahsia! before nih memang pernah tengok dengan adik cite nih yg keberapa entah.

100_3206100_3207100_3209100_3210100_3222

so, why is the title ‘part of the weekend’? haha itu rahsia besar ;D

maybe one fine day, I’ll update about it. can I do that, dear my friends (yg involve)? haha like others nak tau sangat kan haha

the best weekend kot!!!

Friday, September 7, 2012

Lesen #2

Assalamualaikum :)

esok dah nak balik usm semula untuk teruskan study... dah tahun 3 ni patut lebih bersemangat lah hehe... so, as stated above, nak cakap pasal lesen... khamis lepas 6hb 9 pergi test jpj. memang awal gila pukul 8 pagi tapi tunggu je lama baru ada demo sikit oleh cikgu2 and penerangan oleh pegawai jpj.


perasaan? ya Allah hari sebelum tu takde rasa pape pun. tapi bila dah pergi tu baru rasa berdebar. plus, haritu hujan (asal test je mesti hujan haha) bertambahla getaran dalam diri. sejuk pulak tu, and dapat nombor 50...


tunggu punya tunggu 10.30 pagi barula giliran buat bukit, tiga penjuru dengan parking sampai. Alhamdulillah lulus bahagian ni. risau jugak sebab nak buat semua tu kena bukak tingkap... hujan renyai2 je tapi masuk jugakla dalam kereta kan... buat bahagian ni guna kancil, jalan raya guna viva.


pukul 1.30 pm pulak giliran untuk test jalan raya sampai. time ni waktu tunggu dah nampak jpj sorang ni. kemain garang lagi muka dia, bermisai lagi... haaa boleh bayang tak? dalam hati cakap janganlah dapat dia ni fuhhhh sekali memang dapat. hmmm redha jelah... nak naik pun takut2. again, macam test qti tu kena bukak wiper sebab hujan.


dekat roundbout, alhamdulillah enjin tak mati... susah sikit nak kawal dekat situ sebab kena berhenti before jalan and berbukit sikit roundbout tu. mula2 belajar sure sesapa pun mati enjin or terundur kat situ.


nak dijadikan cerita, dapat laluan yang tak suka sebab banyak traffic light haha... laluan ni kena lalu 1 traffic light and uturn tepi dia. faham tak? bila dah berhenti kat traffic light tu, ada 2 lagi kereta kat depan. my turn, bila lampu bertukar jadi hijau, 2 kereta ni dah selamat uturn, baru pusing sikit nak uturn, lampu dah tukar kuning pastu merah. cepatnya dia tukar! tapi dah terlebih garisan mana boleh stop tengah2 tu kan... teruskan jela uturn. sekali dia kata


''lampu merah kenapa jalan, dik?'' dengan garangnya.


erk... ok fine dalam hati mesti dia suruh stop pastu dia bawak kan? tapi tak, sy je yang bawak sampai habis. tapi still tak lulus.. yelah keselahan mandatori. langgar traffic light. tapi janganlah strict sangat encik. sy baru belajar and confuse lagi nak buat apa dalam situation tu. nanti repeat kena rm65 pulak :(


nasiblah diri ini dapat jpj yang strict gila huaaaa nampaknya tak selesai lagilah pasal lesen ni. nant cuti bila2 kena repeat la yang jalan raya. kalau tak, bila lagi kan?


balik rumah lepas tu rasa geram je. apa boleh buat... mungkin ada hikmahnya tak dapat lesen lagi kan? its ok, think positive!!!



Monday, August 27, 2012

Lesen #1

Assalamualaikum semua :)

sihat ke tak sihat? saya, suara lain macam je... serak tak serak. mungkin sebab pagi tadi ada Qti test. ada kena mengena tak? haha. semalam pulak asyik sakit kepala, sampai risau tak boleh tidur, akhirnya pukul berapa entah tertido. tok cakap sakit kepala sebab nak test ke? ahaha ada2 jela tok ni. sekarang duk rumah tok (kampung mama ) sebab tempat lesen tu dekat dengan rumah tok. senang nak pergi.


kalau sesapa tak tau, Qti test ni test before test dengan jpj. saya ambil lesen kereta. so, Qti test for kereta lah. kena lulus bukit, parking, 3 penjuru and jalanraya... baru boleh ambil test dengan jpj. then dapat P, and yeay!


hmm

pergi pagi tadi 7.30 pagi, haa pagi gila kot! buat pre- test dulu dalam sejam setengah. mula2 practise buat bukit ok je... lama2 asyik undur la mati enjin la. cuak dah cuak! nasib masa test, lepas! Alhamdulillah.


dalam 9 lebih macam tu, dapat kad nombor 3. waktu tu cuak gila... takut tak lepas, kena ulang lagi. waktu tengah tunggu turn, tetiba hujan... bukan renyai2 tapi lebat! haaa sudah! dalam hati berdoa- doa semoga hujan reda time kena nanti. orang sebelah cakap cikgu yg mark waktu test tu garang. amboi... lagi cuak diri ini. banyak betul cabaran -.-'


sibuk cuak sorang2, dia panggil... ''nom 3 mana nom 3?" haa pergi la redah hujan masuk kereta. time tu hujan renyai2 je. Alhamdulillah... penguji tu suruh buat jalanraya dulu. tak pasal2 kena on wiper time test. sebelum ni practise kan tak pernah hujan.


time on the road tu ok je punguji tu sembang2 tanya anak navy ke duk mana bla bla... saya belajar 3 laluan. nak pergi semua laluan kena lalu roundbout dulu. tadi dia cuma suruh lalu roundbout pastu patah balik je... hehe :) tapi... bila nak jalan kat roundbout selepas berhenti, tersilap. tak tukar gear1. hai, dalam hati tuhan je tau, asyik cakap mesti tak lulus ni :(


dah sampai tempat lesen, baru test bukit pulak. lulus! 3 penjuru lulus! parking lulus! dia suruh park kereta and datang ambil borang kat dia. dalam hati takut sebab tak tau jalanraya lulus ke tak. dah uruskan dekat kaunter semua,,, baru tau lulus jalan raya. Alhamdulillah.


lepas ni, jpj test pulak... mintak2 boleh la lepas. takut tak sempat je sebab 9/9 dah nak balik usm hmm... katanya next jpj test bulan 9. hope sempat la...


sebenarnya, banyakkkk sangat cerita yg nak dikongsikan masa ambil lesen kat sini. serius macam2 pengalaman. mungkin, nanti2 boleh diceritakan... walaupun sikit je yg baca hehe

bye bye... have a good day :)

Sunday, July 29, 2012

Jangan sedih dan takut

Assalamualaikum...

just want to share... maybe ada yg dah tahu kan. kalau tak tau mai nak habaq :P
siang tadi kena drive kereta kat tempat ambil lesen setelah dah lama tak duduk kat seat driver tu. tak berapa cekap and tak berapa ingat. sebab tu takut. ketaq tak pasai pasai, and tok cakap ayat ni...



La Takhaf Wa La Tahzan. Innallaha Ma’ana

“Janganlah kamu takut dan janganlah kamu bersedih hati. Sesungguhnya Allah ada bersama kita”




alhamdullillah... :)

Monday, July 16, 2012

cheerful bread pudding

apape 052

haa.. ceria tak? except the raisins laaa… hitam benar haha… notetoself- letak kismis lepas bakar puding bukan sebelum

ini my first puding roti yg buat cara letak je… so, tak perfect la…dulu2 pernah buat puding roti yg roti kena blend tu, makan dengan karamel… tapi dah lupa. yang ni ngada2 saja letak pisang tapi memang sedap, rasa manis buah hikhik,.. ke tak nampak pisang tu? dia camouflage la tu

p/s- motif dah lama tak update tetiba tempek makanan pulak… ini namanya tak tau nak update cemana setelah lama tak berupdate. start engine balik

Wednesday, June 13, 2012

its yourself

assalamualaikum and hello :D

how are u? I feel a lil bit dizzy now :( maybe its due to the overslept last night? tidur awal gila bangun pukul 2 ke 3 pagi, layan Running Man 98 dengan roomate. takde kerja sungguh! and yup, its true that ramai yg cakap tak best episode kali ni punya. rasa hambar and takde benda yg nak excited bagai. running out of ideas maybe? but still, im a fan of this reality show! looking forward for the best episodes like before :)


exam?

tak habis lagi. baru 2 papers habis… 5 more to go T_T tak mau cakap pasal exam hari ni.


ok. hari ni nak cakap pasal u, yourself or me myself lah. we, as a human cannot rely on others too much. whatever it is, its yourself yg akan tentukan every decision yg u buat. im not a child anymore, oohh I wish to be a child one more time. hmm before, I really hate to make a decision… its hard for me to list up all the good and bad effects untuk sesuatu decision tu. to say yes or not. plus, it will be more harder if I love both decision haha boleh macam tu? but now, I know I need to choose. sometimes, u need to choose, u cant have both things u want… ingatlah, orang yg tamak selalu rugi. tetiba


and one more thing, if u always have supporters to every things u do, it doesn’t mean when u need and want to do some thing, let say your passion, and there is no one to support u, u have to stop it. NO. u have to show them that u can do it, after that believe me, u will be a very satisfied person! harusla happy lepas tu… tapi kalau awak ada passion yg tidak baik, and memang semua pun tak support, tak payahlah buat. saja je cari pasal namanya.


now I know yg kalau sejuta orang pun berdiri di belakang kita, sama- sama dengan kita, kita tak patut rely on them seratus peratus. its yourself yg akan tentukan whatever u will do. if thousands people say, u can do it but u yourself don’t want to do it, how come u can do it kann so come on, don’t rely on others. its yourself yg akan tentukan. :)


its true that sometimes kita akan ada rasa give up. sometimes kita perlu semangat dari orang lain. kita perlu cari sesuatu untuk lonjakkan balik keyakinan kita. tapi still to stop or to move on, its yourself yg akan tentukan.

tumblr_lopwg9VhCg1qlaa6wo1_400

I don’t know if u get my point or not, I hope u understand! maybe my english is not so good, that’s why. huaaa

ok. the end.

have a nice wednesday! :D

Tuesday, May 29, 2012

with my crazy friends :P

assalamualaikum and hello! :D
now, kat rumah sedang bersenang- lenang ni… indah sungguh dunia. balik hari jumaat lagi tapi esok dah nak balik usm :( cepat sungguh masa berlalu. study week minggu depan. memang tak boleh duk rumah laa, tak study le jawabnya hehe…
ok. ni semua gambar2 hang out hari tu dengan kawan2 yg gila2 semuanya :) kitorang setiap sem pun mesti nak jejak seoul garden. macam acara tak rasmi pulak… kononnya, lepaskan stres la kan… ini, more to jalan2 cari makan kot? memang asyik makan je. nak meletop perutku!
malas nak letak caption. so, enjoy the pictures! :D
DSC_0508DSC_0509gilaDSC_0514
DSC_0522DSC_0524DSC_0526
DSC_0542
DSC_0548DSC_0549DSC_0560
DSC_0573DSC_0576DSC_0578DSC_0587DSC_0589DSC_0596DSC_0601DSC_0602DSC_0605DSC_0606
DSC_0610DSC_0619DSC_0620DSC_0627DSC_0638DSC_0639
DSC_0655DSC_0658DSC_0676
DSC_0678DSC_0709DSC_0710
DSC_0725DSC_0729DSC_0747
IMG_0508

one word. H A P P Y :D
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI