HOME JADI PENGEDAR SHAKLEE RESEPI CONTACT

Thursday, December 31, 2015

24 tahun

Alhamdulillah dipanjangkan umur oleh Allah untuk sampai ke umur 24 tahun. Tiada apa yang berubah, lagi meningkat umur kita, lagi dekat kita dengan kematian kan?

Terima kasih pada mama abah yang melahirkan dan membesarkan...Kalau takde mereka nih memang takdelah diri ni kat dunia. Nak ucap terima kasih satu- satu memang banyak sangat so, thanks for everything mama dan abah! Syukur Alhamdulillah atas segala yang Allah beri pada keluarga kita :)

So, untuk tahun ni, sambut birthday di rumah tok dengan budak kecik nih, kitorang panggil dia Umairah. Suka sangat nama tu, sedap kan? Kebetulan birthday kitorang sama tapi tahun tak samalah hihi... dia ni cucu kepada tok saudara. hari- hari datang main dengan kitorang dah macam rumah sendiri, Saiyangggg sangat lah kat budak nih haihh



Pada hari kejadian 29.12.2015, keluarga kitorang buat makan- makan sikit dan doa selamat. Masing- masing sumbang sikit makanan, mama buat laksam, kek coklat, maklang buat red velvet, saya buat puding triffle pastu makcik dengan maklang pun tolong, sedara lain buat bihun, lepat pisang, kuih, beli kek lagi, goreng kentang, nugget lepas tu apetah haha... haaa ada cikedis jugak untuk budak- budak tapi takde gambar pulak sebab tak sempat ambil. Gambar atas nih pun pinjam phone adik sebelum orang datang dan makanan siap hehe gambar orang lain tangkap malas nak mintak, hihi


Terima kasih untuk semua family yang buat makan- makan nih, yang datang, pastu jiran- jiran pun tq jugak ya. Terasa diriku tua disambut bersama dak kecik nih hehe, boleh tak nak jadi 2 tahun macam dia jugak? hehe


ok, till here... bye bye jumpa tahun depan korang ;)

p/s: makin tua rasa makin tak reti pulak nak menulis kat blog, apakah....

Thursday, December 17, 2015

Kisah churros, bihun sup chinese style dan tiramisu

Alkisah 2 minggu lepas teringin gila nak makan churros padahal tak pernah makan pun haha rasa pun tatau macam mana.

So, google lah resepinya. oh senang je! Tapiiii saya takde nozzle untuk buat bentuk churros. takpe no hal, gunakan kreativiti sendiri, masa ni lah sel- sel otak nak berhubung kan hahaha...

Jadi, guna tangan je, dah macam nak buat kuih je duk gentel bagi ada la sikit rupa churros

Walaupun malu, tapi nak letak jugak gambar churros rupa hodoh rasa sedap gila. ceh, sedaplah bagi tekak saya ni... buat coklat sekali baru ngammm makan bersama.




jangan gelak! mungkin the worst churros yang  awak tengok haha
tembam kan, macam orang yang buat nih tapi abah makannnn je maknanya sedap la tu ;)
Nak resepi? pergi google sana :P


yang nih pulak bihun sup chinese style.. iolls memang sukalah mee ke bihun ke spageti ke, my favourite! harituh google jumpa resepi yang kena guna ikan bilis tu, dah try tapi macam tak best je tataulah sebab memang tak reti ke apa, sekali kawan bagi resepi lain guna chichken cube pastu goreng bawang putih banyak letak dalam sup, barulaaaaa sedap, puas hati buat banyak kali hehe... orang lain pun kata sedap :)





memang suka letak segala tok nenek bebola, tauhu, fishcake haha... paling best tauhu lembut tu, dia macam meresap sup tu. oh ye, tak pastilah resepi ori dia macamana tapi buat rasa sedap kena dengan tekak ok lah tu :P

lagi kick rasa dia, buat sambal pedas warna hitam tu, tatau lah orang panggil apa yang bawang putih, kicap gula dan garam tu haa

anddd the next food is.... tiramisu!

kalau nak tau salah 1 kek favourite saya ialah tiramisu! tapi setakat nak beli sekeping tu tak puas rasanya... kadang tu kek macam kek span aje rasa macam kopi sikit lepas tu takde rasa cheese letak butter cream je, tak suka gitu.

Jadi buat lah sendiri biar kena dengan tekak, dan yang penting puas boleh makan banyak hehe





senang aje buat dia, lapis - lapis je, dapat 2 bekas besar and 1 bekas kecik tu bila guna 1 cream cheese tartura. kalau nak comel kan, letak dalam cawan tinggi yang kecik tu, alahai comel je tapi tak pernah lah buat lagi haha

itu sajaaaa sekian saja makanan yang kuidamkan and nak share. share cerita dengan gambar jelah :P



Saturday, December 12, 2015

Kolagen dan Testimoni Shaklee Collagen Powder


2- 3 tahun nih banyak sangat kita dengar pasal kolagen kan, and memang banyak produk yang mengandungi kolagen kat dalam dia macam sabun, pencuci muka, lotion, krim, haa semua benda nak letak kolagen kan? Tapi sebenarnya kolagen nih apa ye? Betul ke boleh bagi kulit cun? jeng jeng jeng


Apa itu kolagen?


Sebenarnya kolagen nih protein jugak, ia protein yang terdiri daripada asid amino Glycine, Proline, Hydroxyproline dan Arginine. Hampir 30% protein dalam badan kita terdiri dari kolagen yang terdapat dalam kulit, tulang, otot, tulang rawan, rambut, kuku dan bahagian lain. Ia penting sangat untuk memelihara keremajaan dan keanjalan kulit.


Collagen is important as it hold our whole body together you knowwww. Dengan meningkatnya umur kita, penghasilan kolagen dalam tubuh akan makin menurun jadi struktur sel kita akan makin lemah. Sebab tu lah kulit akan jadi kendur, berkedut, kurang anjal, dan sakit- sakit sendi. Tak best kan?


Dalam bahagian pertengahan kulit kita iaitu dermis, kolagen membantu menghasilkan fibrous network, di mana berhasilnya sel baru. Ia sangat diperlukan untuk mengganti dan memperbaharui sel kulit yang mati. Nampak tak betapa pentingnya kolagen ni? :)



Fungsi kolagen

Paling obvious sekali function kolagen ni ialah memelihara kulit kita supaya anjal dan cantik, selain tu manfaat kolagen ialah

  • Memperbaiki kerosakan kulit
  • Mengekalkan kelembapan kulit
  • Mencegah kedutan, anti penuaan
  • Memperbaiki masalah gangguan haid
  • Mencegah kanser payudara
  • Memulihkan masalah kulit
  • Menuburkan rambut
  • Mencegah osteoporosis
  • Meningkatkan kualiti kehidupan seks
  • Melangsingkan badan
  • Menguatkan tulang
  • Mencerahkan kulit dan mengurangkan jeragat
  • Melambatkan proses penuaan kulit

Untuk supplemen kolagen, awak bolehlah pilih Shaklee COLLAGEN POWDER yang mengandungi bahan- bahan bermutu tinggi dan memberi kolagen yang tahan lasak. Memang Mimi recommend sangatlah yang ni! Untuk info lanjut pasal Shaklee Collagen Powder nih, boleh baca di sini Shaklee Collagen Powder.

Nah saya belanja testimoni dari Collagen Powder dari Shaklee. Jangan cakap akak tak payung eh! heheh









                    
Nak tau tak, VITAMIN C boleh meransang pembentukan kolagen. Sebab tu lah dalam sale Mimi, Vitamin C antara supplemen HOT tau, bagus untuk kulit!

Kalau ada bajet rendah, ambil VITAMIN C SHAKLEE yang tahan sampai 6 bulan, lama memang berbaloi!


Kalau bajet sederhana, ambil VITAMIN C dan VITALEA, kesan 2 produk nih setanding dengan ambil Shaklee COLLAGEN POWDER tau dokk


Kalau bajet tinggi, dan nak hasil cepat macam roket boleh consume Shaklee COLLAGEN POWDER



Sooooo you choose! yang mana sesuai dengan awak dan bajet awak, jangan risau semua orang boleh cantik ;)


Tapiiii kalau awak pilih COLLAGEN POWDER, bulan nih ada PROMO HEBAT! Beli sekotak je pun dah jimat lebih RM50, beli 2? lagilahhh beli 6? free sekotak, free membership lagi :)





Siapa nak order mai hubungi Mimi, inshaAllah the best price and consultation for you :)


Your Shaklee Independent Distributor | Syamimi Fatin
Whatsapp | 019-4135838

Wechat | syamimifatin

Monday, December 7, 2015

Shaklee Collagen Powder untuk Kulit Cantik


Assalamualaikum dearies :)

Harini Mimi nak bercerita pasal 1 produk Shaklee yang disukai ramai untuk kulit yang cun melecun iaitu COLLAGEN POWDER! Hasilnya memang berbaloi dengan harganya. Khusus untuk yang mengalami masalah kulit seperti jerawat, jeragat, parut jerawat, surnburn especially yang aktif bersukan, parut jerawat berlubang, kulit sensitif, kulit terlalu berminyak atau kering atau kulit jenis combination dan yang mengalami masalah kulit kusam serta lain- lain masalah kulit.

Mimi sangat recommend awak semua yang nak hasil superb untuk try Shaklee Collagen Powder kerana bahan- bahan dalam collagen ni sendiri memang awesome! So untuk yang nak hasil cepat dan bersungguh- sungguh nak kulit cantik debom, you have to try this okay? :)

kebaikan kolagen shaklee
Shaklee Collagen Powder ni takde perisa tambahan dan diperbuat dari sisik ikan merah yang tahan lasak dan mempunyai kolagen yang berkualiti tinggi.
Kenapa perlukan kolagen yang TAHAN LASAK? Sebab kolagen merupakan gentian tisu yang mudah rosak dan kendur akibat tindakan tekanan ke atasnya dan bahan kimia.

Sisik ikan merah mampu menahan tekanan dasar laut yang tinggi dan hidup sehingga 5000m di dasar lautan dan bebas dari pencemaran dan sisa toksik. Ia sangat ELASTIK dan mempunyai kadar KELEMBAPAN yang tinggi. Molekulnya halus dan mudah diserap oleh badan.
bahan dalam collagen shaklee
Selain tu, dalam SHAKLEE COLLAGEN POWDER nih, bukan ada kolagen je tau, tapi ia menggabungkan bahan- bahan lain yang bertujuan untuk penyerapan kolagen ke dalam badan, meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan membantu kesihatan dan kecantikan luar dalam.

Bahan selain Sisik ikan Merah dalam Shaklee Collagen POwder:

Probiotik Lactobacillus acidophilus- untuk meningkatkan penyerapan kolagen dalam usus kecil

Ekstrak biji Camellia Japonica- menghidrat dan memberi nutrisi kepasa sel serta melindungi kulit dari radikal bebas. Turut baik untuk menurunkan kadar kolesterol

Ekstrak Pfaffia- penting untuk pertumbuhan rambut yang sihat, penghasilan hormon dan membuat kulit lembut dan licin

Vitamin C- menggalakkan penghasilan kolagen dan antioksidan penting

B Complex- meningkatkan metabolik badan untuk penghasilan kolagen dan menyokong sistem saraf yang baik

Ekstrak Kulit Kerangan Laut- sumber glucosamine yang penting untuk melicinkan pergerakan sendi

bahan dalam collagen shaklee 2
Gabungan 7 bahan hebat dalam Shaklee Collagen Powder mampu memberi manfaat:
  • memperbaiki tekstur kulit wajah
  • menghilangkan kedutan
  • melembabkan kulit
  • melindungi kulit dari radikal bebas
  • melicin dan melembutkan kulit
  • menegangkan payu dara dan punggung
  • mengurangkan pigmentasi jeragat
  • memberi tenaga
  • membantu pola tidur
  • mengurangkan parut degil & parut berlubang
  • memelihara sendi
  • mengecutkan jerawat
  • menguatkan otot dan tulang
  • menyokong baik pulih otot dari kecederaan otot dan tulang
  • memastikan otak sentiasa sihat
  • menyuburkan pertumbuhan rambut, tidak mudah gugur
Lagi best pasal Collagen Shaklee nih, boleh dibuat masker jugak tau! Dah luar dalam pakai inshaAllah awesome lah hasilnya :)

Bulan Disember nih, Mimi buat PROMOSI untuk COLLAGEN POWDER, beli sekotak pun jimat lebih RM50…
Beli 2 kotak LESS lagi 5%
Beli 6 kotak PERCUMA 1 kotak

Dan offer pembelian SHAKLEE COLLAGEN POWDER sebanyak 3 kotak Collagen, anda layak mendapat FREE MEMBERSHIP dan jimat RM80 untuk pendaftran :)

More info, nak order, tanya price dan consultation boleh hubungi Mimi melalui whatsapp dan wechat ye. Next post inshaAllah Mimi update lebih tentang Collagen Shaklee dan testimoni ye, stay tuneeedddd :)

Your Trusted Shaklee Independent Distributor | Syamimi Fatin
Whatsapp | 019-4135838
Wechat | syamimifatin

Monday, November 30, 2015

goodbye is the hardest word

 

Actually ni post tahun lepas, terjumpa dalam draft, lupa nak post agaknya haha… so post ajelah sekarang walaupun setahun terlewat hehe :)

3/7/2010 – 26/6/2014

almost 4 tahun di USM… 3/7/2010 hari mendaftar kalau tak salah. teringat dulu dapat Desa Saujana nun kat atas bukit, luar dari kawasan USM. kena parking kereta di DUP, beratur kat dalam mendaftar… then letak barang dalam lori yang disediakan. students and parent naik bas ke sana. dah sampai kena ambil barang sendiri bawak naik ke bilik. macam tu susahnya kalau dapat RST. duk letak barang kat lori, tunggu lori sampai, ambil barang sendiri, bawak baik barang ke bilik… yang tah papenya aku naik lif nak ke bilik. padahal duk tingkat 2 tak perlu pun naik lif. malu gila… tu detik pertama kat USM la…

now, dah habis perlahan- lahan teringat semua tu balik. teringat jugak betapa aku tak nak masuk USM mula2 even dapat course yang diminta, alasannya hanya sebab dari Form 4 sampai Matriks study kat Penang. Alasan yang sungguh tak munasabah dan tak matang kan? sekarang dah habis, rasa tak menyesal langsung dapat USM and pilih untuk pergi. 4 tahun kat sini memang banyak gila benda berlaku, lebih manis dengan kehadiran kawan2 terutama my coursemate, Future Food Technologist!!!

terima kasih banyak2 pada semua kawan2 dan lecturers untuk 4 tahun yang penuh masam manis kat USM ni. banyak sangat kenangan, memori kat USM… sensitif sangat bila teringat, mulalah air mata keluar… paling sebak bila tengok satu2 kawan2 balik… waktu diri sendiri balik pun hujan lepastu. macam tau2 je perasaan dalam hati ni. kat mana lagi nak dapat kawan2 macam korang yang best gila, kita rapat 1 batch even dari negara lain & dari pelbagai kaum (melayu & cina). awesome sangat!!! terima kasih lecturers yang mengajar kami terutama sv fyp, Dr Nurul yang selalu bagi nasihat dan motivasi pada saya :)

 

38273_130594383651061_100001015016984_168821_2308380_n

68280_184600414899611_100000489604280_668372_4878937_n188535_209565575726231_100000183700834_968817_6774429_n

 

SAM_3854

DSC_0511DSC_0513

DSC_0441

 

Hope korang semua dapat kerja yang baik, kalau kawin sila jemput, and jangan lost contact ok! thanks again for the memories. I love u all so muchhh… <3

yes, goodbye is the hardest word. *tak pandai nak tulis dah macam mana nak gambarkan rasa berterima kasih and bersyukur dapat kenal korang

Friday, October 30, 2015

3 Sebab Protein Penting untuk Kurus

Assalamualaikum :)

Hari ni Mimi nak bercerita mengenai kepentingan PROTEIN UNTUK KURUS! Siapa jelah yang tak suka kurus kan, kecuali orang nak naikkan berat badan lah kot kan? Ditambah pulak kita duduk di negara Malaysia yang ada macam- macam jenis makanan ni, memang senang berat badan naik hihi

Macam Mimi sendiri memang senang naik berat, tapi susah betui turun berat memang lumrah diri ini tskk tapi daku tak risau Shaklee kan ada ;)


Kalau nak kurus dan turunkan berat badan, sila tambahkan protein dalam diet harian anda. Bukan elak makan, skip meal kemudian sedih dan kempunan. Bila dah tak tahan lapar, habis balun semua sampai bertambah lagi berat. Tak mau naaa... lagi naik berat adalah macam tu


ok,

KENAPA PROTEIN PENTING UNTUK KURUS?


  • Sebab penyerapan protein yang baik membantu mengawal rasa lapar. Otak kita akan mendapat signal untuk turunkan kadar rasa lapar. Dengan makan makanan yang tinggi protein, perut akan lambat rasa kosong dan awak akan rasa lapar lebih lambat.

  • Protein membantu meningkatkan metabolisme tubuh kerana tubuh membakar lebih banyak kalori untuk mencerna protein.


  • Protein penting untuk memelihara otot dalam badan. Pernah tengok kan, orang kurus tapi badan menggeleber? Ataupun kurus tapi kejap je lepas tu rebound, berat balik.

Tu sebab beratnya bukan turun kerana kurang lemak tapi kehilangan otot! Otot penting untuk tingkatkan metabolisme badan bagi pembakaran lemak. Kita patut pelihara otot bukan lemak!

Jadi untuk sumber protein yang baik, Shaklee menawarkan 2 products iaitu ESP dan CINCH SHAKE yang membantu menurunkan berat badan. 



CINCH SHAKE memang direka khas untuk program penurunan berat badan dan mempunyai 3 perisa sedap; vanilla, chocolate dan cafe latte. 

Manakala ESP pulak lebih kepada ALL IN ONE punya supplement sebab banyak function selain manfaatnya yang famous untuk kulit, tenaga dan maintain berat. 

Both ESP dengan CINCH SHAKE ni berasaskan protein soya yang bagus untuk kurus. 


KENAPA PROTEIN SOYA BAGUS UNTUK KURUS?


  • Membantu BERI RASA KENYANG LEBIH LAMA
  • Protein soya bersifat RENDAH KARBOHIDRAT TAPI TINGGI PROTEIN.
  • RENDAH INDEKS GLISEMIK yang tidak menyebakan kenaikan paras gula dalam badan. 



Apa Kebaikan Cinch Shake?

  1. Memberi rasa kenyang berjam- jam lamanya
  2. mengurangkan selera makan bagi anda yang tak boleh control nafsu makan
  3. meningkatkan metebolisme badan
  4. memelihara otot bagi mengelakkan anda gemuk semula dengan cepat bila dah kurus
  5. menghilangkan lemak berlebihan & mengurangkan inci pada badan
  6. memberi khasiat seperti 1 hidangan dengan rasa yang sedap
  7. mengandungi Cinch Pro, 1 campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino LEUCINE
  8. diperkaya dengan leucine untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
  9. terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas & kenyang
  10. nilai glisemik yang rendah untuk kekalkan paras gula 
  11. memberi 35% atau lebih daily value bagi 21 vitamin & mineral yang penting
  12. tiada perisa & pemanis


Apa Kelebihan ESP selain menurunkan berat?
  1. Membantu menghilangkan PARUT JERAWAT
  2. Membantu menjadikan kulit lebih berseri, menganjalkan kulit dan awet muda. 
  3. Memberi rasa kenyang, sesuai untuk yang nak KURUS & maintain badan
  4. Membekalkan TENAGA berpanjangan
  5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan
  6. Mengelakkan tulang rapuh
  7. Untuk kecantikan kulit dan RAMBUT
  8. Memudarkan parut
  9. Memberi tona kulit yang CERAH SEKATA
  10. Rendah lemak, tanpa kolesterol
  11. Diproses pada suhu rendah untuk menjaga kualiti protein
  12. Mempercepat PEMULIHAN LUKA selepas pembedahan 
  13. Membantu pembentukan sel- sel baru
  14. Bertindak sebagai antioksidan
  15. Membantu mengurangkan risiko KANSER
  16. Mempertingkatkan tahap KOLESTEROL BAIK
  17. Memelihara kesihatan jantung
  18. Membantu mengurangkan GASTRIK
  19. Menghilangkan JERAGAT
  20. Membaiki masalah RAMBUT GUGUR dan beruban
  21. Baik untuk hormon kerana kacang soya kaya dengan isoflavones
  22. Mencegah osteoporosis
  23. Sesuai untuk ibu mengandung, berpantang dan menyusu yang mahu menurunkan berat badan
  24. Milk booster, memekat dan membanyakkan SUSU IBU

Untuk Mimi sendiri memang Mimi amalkan both products untuk turunkan berat badan dulu, Alhamdulillah 5 kg berkurang dan inch loss tu yang penting, habis baju size 36 dulu pun muat pakai hihi. Sekarang ni, cuma ambil untuk maintain kan berat dan body serta untuk kesihatan.

Ini testimoni daripada customer :







Boleh hubungi Mimi dan dapatkan harga terbaik serta consultation untuk produk ni ya. Untuk SET SLIMMING lengkap, boleh add on OMEGA GUARD, LECITHIN, HERBLAX dan ALFALFA COMPLEX untuk konsep bakar, buang dan bina.

Syamimi Fatin
Shaklee ID: 1185438
Whatsapp: 019-4135838
Fb: Syamimi Fatin/ Vitamin Sihat dan Cantik
Instagram: @shaklee_bymimi



Thursday, October 29, 2015

Cara Berhenti Merokok dengan Vivix Shaklee

Assalamualaikum lovely people :)

Kali ni Mimi nak share mengenai CARA BERHENTI MEROKOK dengan TONIK AJAIB dari Shaklee iaitu VIVIX! Haaa macam mana tu?





Memang susah kan nak BERHENTI MEROKOK ni sebab dah ketagih dan DNA perokok dicemari dengan nikotin (bahan kimia dalam rokok) sebab tu tak mampu nak BERHENTI MEROKOK. Seperti yang semua tahu, rokok ni banyak beri kesan negatif tak kiralah pada diri sendiri atau orang sekelilingnya.


Antara KESAN NEGATIF DAN BURUK DARI ROKOK


  • Sakit Jantung
  • Strok
  • Kanser
  • Mandul
  • Bayi Pra-matang
  • Bayi kurang berat badan
  • Keguguran

Banyak kan kesan negatif dari rokok, jadi marilah berusaha menjauhkan diri dari benda yang haram ni.


Tak mustahil pun kalau usaha dengan VIVIX sebab banyak testimoni dah tunjuk dan buktikan. InshaAllah kita ikhtiar dengan Shaklee tapi Allah jua lah yang membantu :)

Well, mari sini nak cerita macam mana VIVIX boleh MEMBANTU PEROKOK TEGAR yang betul- betul nak berhenti merokok tu.

Vivix berfungsi dengan 4 mekanisme:

  1. Mempertahankan DNA
  2. Memberikan tenaga DNA
  3. Memulihkan DNA
  4. Meningkatkan prestasi DNA

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU UNTUK BERHENTI MEROKOK?


Dalam rokok, ada nikotin iaitu BAHAN KIMIA BAHAYA kan?

Apabila rokok dibakar, dan dihisap oleh si perokok, NIKOTIN akan masuk ke dalam badan dan menghasilkan radikal bebas dalam tubuh, seterusnya ia akan memusnahkan sel, organ dan memberi penyakit.

Dengan VIVIX, ia merawat dari peringkat DNA dengan cara membuang dan memulihkan DNA yang tercemar oleh nikotin.

Antioksidan yang tinggi dalam VIVIX mengurangkan ketagihan nikotin. Jadi, DNA akan kembali kepada asal iaitu yang bebas dari nikotin dan segala racun pembunuh dalam rokok.

Biasanya kita dengar sumber antioksidan ni dari Vitamin C dan Vitamin E kan?

Tapi dalam VIVIX, ia mengandungi antioksidan RESVERATROL yang berkali ganda kuasa antioksidannya dari Vitamin C dan Vitamin E.

Resveratrol memiliki sifat anti- kanser, anti- diabetes dan ia digunakan sebagai terapeutik dalam pelbagai penyakit kronik termasuk KANSER.

Berbanding Resveratrol sahaja, VIVIX mempunyai 10 kali ganda kuasa lebih hebat

Selepas mengambil VIVIX, perokok tegar biasanya mengalami rasa pahit, ini bermaksud sel DNA sedang diperbaiki dan diperbaharui. InshaAllah bila dah rasa pahit macam tu, lama kelamaan si perokok ni akan BERHENTI MEROKOK, hilang "nikmat" dari rokok sebab rasa pahit je :)

Kesan lain, kesihatan si perokok ni akan meningkat dengan baik kerana sel- sel badan telah dirawat daripada dasarnya. Jangan terkejut kalau nanti nampak muda 25 tahun dari asal bila amalkan VIVIX ya hihi

Paling best, kesan dari segi duit lah, jimat laa tak perlu dah membazir duit membeli rokok. Boleh simpan, agaknya kalau kira balik duit yang digunakan untuk beli rokok dulu boleh jadi jutawan dah hihi :)

Jom bebaskan diri dari rokok, bertindak sebelum terlambat! Sebelum tu jom tengok TESTIMONI mereka yang mengambil VIVIX UNTUK BERHENTI MEROKOK






Untuk sebarang order dan pertanyaan tentang VIVIX, boleh hubungi Mimi melalui whatsapp 019-4135838 atau PM di Facebook Syamimi Fatin. Khas untuk bulan ini, pembelian 2 BOTOL VIVIX SHAKLEE bakal dapat pelbagai keistimewaan iaitu
  • Diskaun 5%
  • Free Membership (bernilai RM80)
  • Free Multivitamin pertama di dunia, VITALEA (bernilai RM94)
  • Cashback RM40+

Best kan? Kalau beli sebotol pun special price jugak. Selepas pembelian Mimi akan guide cara makan untuk BERHENTI MEROKOK. 

Till here, have a nice day uolls! :)

Syamimi Fatin
Whatsapp 019-4135838
Fb Syamimi Fatin/ Vitamin Cantik dan Sihat
Ig @shaklee_bymimi



Saturday, October 17, 2015

Tips Kulit Cantik dan Sihat yang Mudah

Assalamualaikum...

Harini Mimi nak share mengenai tips untuk dapatkan kulit cantik, flawless dan yang penting sekali kulit sihat. Mimi juga nak offer PROMO HEBAT yang Mimi buat bulan ni, so stay tuned... baca sampai habis ya :)

Kulit muka to be specific ialah salah satu punca keyakinan kita betul, tak? Memang tidak dapat tidak bila berjumpa dengan orang lain, ada rasa segan dan malu bila kulit tak OK. Semua orang idamkan kulit yang cantik dan sihat, tak kiralah lelaki ke perempuan :)

So, apa tips untuk dapatkan kulit yang cantik tu?


1. Minum air dengan cukup, sekurang- kurangnya 2 liter setiap hari 


Ramai yang susah nak minum air kan? Tapi tau tak, minum air yang cukup boleh buat kulit kita lembab dan awet muda! Pernah tak dengar cerita yang sorang perempuan ni dia nak elokkan sistem penghadaman dan masalah sakit kepala dengan minum air, tapi alih- alih dapat kulit yang lebih muda hanya dalam masa sebulan! Ni cerita dia, klik sini.



Nak lebih bagus, amalkan air suam... minum pagi- pagi selepas bangun tidur sebelum gosok gigi ya. Boleh juga amalkan petua Rasulullah s.a.w, minum segelas air suam dicampur sedikit madu.

2. Tidur mesti cukup


Kulit pun kena berehat juga, jadi jangan stay up lama sangat ya, pastikan awak tidur dengan cukup. Barulah segar je kulit tu hihi :D

3. Cuci muka dengan bersih


Tips yang ni semua orang tau rasanyakan? Tapi awak yakin ke dah cuci muka dengan bersih? Bila makeup tu, cuba check balik bersih tak, ada tak lagi sisa- sisa makeup kat muka? Kita kena bersihkan muka sebersih- bersihnya dari sebarang foundation ke, bb cream ke bedak ke supaya tak membiak cik jerawat tau.

Dalam Shaklee pun ada Makeup Remover yang super best sebab selain menanggalkan sisa makeup, ia juga boleh hilangkan blackhead, mencerahkan muka dan bersihkan muka kita… scrub pun boleh tau! Sebab tu orang yang tak makeup pun WAJIB guna Makeup Remover ni.  Yang Mimi suka dengan Makeup Remover ni, dia macam pencuci muka bukan jenis minyak macam yang biasa dijual tu. Bila Mimi guna yang jenis minyak ni, bertambah berminyak muka ni, hmm tak suka!


Kalau yang jenis suka makeup, jangan tidur dengan tak cuci makeup tau… Bila muka tak bersih, liang roma di muka akan tersumbat dan menyebabkan kulit tak bernafas. Time ni lah kulit mula nak keluarkan cik jerawat!

Lepas dah cuci muka dengan Makeup Remover Nutriwhite, kita guna Pencuci muka pulak. Dalam Shaklee ada 2 jenis rangkaian skincare iaitu Nutriwhite untuk yang berkulit normal dan Enfuselle untuk yang berkulit oily dan kering. Pasal skincare ni, Mimi akan buat 1 post nanti ya… Nak tau kulit awak sesuai dengan skincare Shaklee yang mana? Tungguuuuu ;)

4. Ambil supplements untuk kulit


Kenapa kena ambil supplements untuk kulit?

Sebabnya, masalah kulit biasanya berpunca dari masalah dalam badan kita jugak. Contohnya, masalah penghadaman, stres dan nutrisi yang tak cukup. Jadi kita betulkan dan cukupkan apa yang diperlukan oleh badan kita, inshaAllah cantik luar dan dalam.

Bagi yang ada masalah kulit berjerawat teruk, jeragat, sunburn, kulit kering dan masalah kulit lain, Mimi sangat sarankan ambil supplements kita rawat dari dalam dulu, barulah bila pakai skincare untuk luaran dan kulit akan cantik! Bagi kecut dulu jerawat semua dan pudarkan parut lepas tu licin la hehe

Ok, Mimi nak share Set Kecantikan yang paling HOT DEMAND dalam jualan Mimi iaitu ESP, VITAMIN C dan VITAMIN E.




ESP -Energizing Soy Protein
  • Kandungan protein dalam ESP yang tinggi dapat meransang penghasilan KOLAGEN dalam badan 
  • Menjadikan kulit CERAH, HALUS dan ANJAL
  • Menganjal dan menggebukan kulit
  • Mencerahkan kulit dengan sekata
  • Membantu menghilangkan parut jerawat
  • Meransang regenerasi kulit dan mengurangkan kedutan
  • Membantu menjadikan kulit lebih berseri
  • Menghilangkan jeragat

VITAMIN C
  • Membantu mengekalkan kulit yang awet muda
  • Mencerahkan kulit secara semulajadi
  • Mengecilkan liang pori di muka dan meransang pembentukan kolagen
  • Mengecutkan jerawat
  • Mengatasi masalah kulit berminyak
  • Membantu kulit sensitif seperti ekzema dan resdung
  • Mengurangkan pertumbuhan jerawat pasir

VITAMIN E
  • Membantu mengurangkan parut jerawat, jeragat dan stretchmark lepas bersalin
  • Melembabkan kulit, sesuai untuk yang berkulit kering dan bersisik
  • Pelembab muka secara semulajadi, tak perlu pakai krim pelembab dah!
  • Melambatkan proses penuaan
  • Mengurangkan kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit
  • Mencegah kesan negatif yang disebabkan oleh sinar UV
  • Menjadikan kulit bebas cela, flawless uolls!


Set ni sesuai sangat untuk sesiapa yang mempunyai masalah ni
  • JERAWAT
  • KULIT KUSAM
  • TONA TAK SEKATA
  • PORI BESAR
  • PARUT JERAWAT
  • JERAGAT

Mimi nak share 2 TESTIMONI BERJAYA yang AWESOME dari customer yang ambil Set Kecantikan ni. Kenapa awesome? Sebab sebelum consume supplements Shaklee, kulit muka customer ni agak bermasalah, lepas konsisten dan usaha serta yakin dengan supplements Shaklee, Alhamdulillah dapat kulit yang diidamkan :)

 
        



Awesome kan?

Jadi pada bulan ni, Mimi nak buat PROMOSI pada sesiapa yang beli 1 Set Kecantikan ni akan dapat SEBOTOL VITAMIN E dan SHAKER SHAKLEE secara PERCUMA ! Untungkan, beli Set ni dapat 1 lagi FREE VITAMIN E yang bernilai RM158 tau! Dan tawaran ni hanyalah sementara stok Promosi VITAMIN E masih ada, jadi sila cepat ya kalau nak :)


Untuk order dan pertanyaan boleh hubungi Mimi ya. Mimi akan berikan the best inshaAllah consultation and guide beserta tips untuk dapat kulit cun untuk customer tersayang :)

Syamimi Fatin
whatsapp : 019-4135838
Ig : @shaklee_bymimi
Fb : Syamimi Fatin
Wechat : syamimifatin

Sekian, Have a nice day uolls!




Thursday, September 17, 2015

Resepi Kek Carrot yang Senang!


Assalamualaikum, harini rasa nak share resepi Kek Carrot yang family and diri sendiri pun suka. Sebenarnya memang dah lama suka tapi asyik duk beli je, kenapa tak buat? Pernah buat sekali tapi tak jadi, haha stres je dah tu rasa geram tak cuba pun cari resepi lain dan try buat.

Sampailah 1 hari tu maklang ajak join Kelas Baking and Memasak. Time tu salah satu kek yang kami belajar, buat Kek Carrot lah. escited sangat, tu yang nak pergi hehe lagipun ada geng kan takdelah segan. Actually tu first time join kelas masak macam tu. Memang best, banyak ilmu baru yang dapat.

Lepas kelas tu, memang kerja buat Kek Carrot lah. Asal mengidam je buat hehe... raya pun kek tu la terhidang menggantikan Kek Coklat yang selalu jadi kebiasaan. Sebenarnya senang je buat kek ni, taktaula kenapa buat dulu tak jadi hehe... nak kena bayar seketul duit pergi kelas baru jadi ye



Ok, membebel je... ni lah resepi Kek Carrot dengan topping Cheese yang mudah tu...

Bahan- bahan:
  • 4 biji telur gred A/ 5 biji telur gred B
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 250g butter
  • 2 1/2 cawan carrot
  • 1 cawan walnut (dicincang)
  • secubit garam

Cara- cara buat keknya:

#Basuh carrot malam sebelum nak buat kek, sebab taknak bagi carrot ni basah tau
  1. Sagat carrot, cincang walnut, lepastu campur kan 2 bahan ni dengan garam. 
  2. Putarkan butter dengan gula dalam mixer sampai sebati
  3. Masukkan telur sebiji- sebiji. Putar sampai kembang
  4. Masukkan tepung sikit- sikit diselangi dengan carrot dan walnut sampai habis.
  5. Bila dah rata, masukkan dalam loyang untuk dibakar. Sebelum tu, loyang kek ni glis/ sapu dengan butter dulu tau atau nak mudah letak kertas minyak untuk kek.
  6. Bakar dengan suhu 170 degree dalam 40- 45 minit.

Bahan untuk Topping Cheese
  • 125g cheese
  • 65g butter
  • 65g gula ising
Putar je semua bahan- bahan ni, siap. Tapi jangan letak topping ni masa kek tengah panas. Biar kek sejuk dulu ok... lepas tu baru letak topping. Dah siap, letak dalam peti ais bagi dia set. Nak lagi cun, letaklah kepingan almond ke carrot sagat ke hehe...

Sebenarnya resepi untuk topping cheese ni saya bahagikan kepada setengah kandungan dia...sebab rasa macam banyak sangat topping dia, tebal, tak larat nak sapu haha... memang tak pro bab topping ni, sebab tu takde gambar kek penuh hihi comot... gambar sebelah ni guna topping yang kandungan sebenar tu.

kalau awak nak topping banyak semua kandungan cheese, butter dengan gula ising macam gambar sebelah ni boleh double kan ya :)

Oklah selamat mencuba! 

Wednesday, September 16, 2015

Malaysia Day Sale!

Assalamualaikum :)

Selamat Hari Malaysia semua rakyat Malaysia. Alhamdulillah pagi ni hujan renyai- renyai, nyaman dan sejuk je rasa. Lagi best layan ESP suam- suam dengan susu, memang rasa lemak berkrim walahhh enak! haha


Untuk yang tak gemar susu, jangan risau boleh tambah milo ke ribena ke nak blend buah letak dalam ESP pun boleh! Just enjoy it your way asalkan tak letak air panas atau air yang berkafein, sudahlah!

Cara paling baik, letak air putih, ESP dan shake shake shake! Penyerapan ESP lebih optimum kalau ambil plain ESP saje

Siapa yang tak minum susu tu jangan risau, ESP ni takde rasa susu pun, dia rasa macam vanilla... Customer yang tak minum susu dan soya pun cakap diorang boleh minum, siap cakap sedap lagi awak :)

Nak bagitau apa MANFAAT ESP ni.. Khasiat dia banyak! Yang utama ialah untuk KULIT CANTIK, MAINTAIN BADAN, KURUS dan BERTENAGA

Antara khasiat lain ialah..
🍓 memberi tenaga segera
🍓membantu untuk kuruskan badan
🍓 mencantik & menganjalkan kulit
🍓 kekal muda- agen antipenuaan
🍓 membaiki pigmentasi/jeragat
🍓 membantu pengeluaran susu ibu
🍓 membaiki memori
🍓 mencegah migrain

Sempena hari Malaysia ni, Mimi buat Promo tau, HARGA RUNTUH untuk setiap pembelian ESP dan mana- mana SET yang mengandungi ESP. 


Antara HOT SET yang ada ESP

  • SET KULIT ASAS : ESP + VITAMIN C + VITAMIN E + VITALEA
  • SET KULIT JERAWAT: ESP + VITAMIN C + ZINC + GARLIC + ALFALFA
  • SET KURUS: ESP + OMEGA + HERBLAX
  • SET SUBUR: ESP + GLA COMPLEX + ALFALFA + ZINC + VITAMIN E
  • SET HAMIL: ESP + B-COMPLEX + VITAMIN C + OSTEMATRIX + VITALEA

Ini cuma suggestion product je, untuk lain masalah, lain suppliment nya tau... untuk keterangan lanjut kena tanya saya direct ya... Siapa mention dia tau sale ni dari blog IN MY WORDS, saya bagi special gift ok :)

Jangan lepaskan peluang ya peminat tegar ESP! Untuk yang baru nak mencuba tu, time ni lah nak grab time harga runtuh, alang- alang harga murah ambil je 2, 3 tong buat stok sebab expired date tahun depan.

Untuk order, boleh hubungi saya melalui whatsapp, lebih cepat respons SYAMIMI 019-4135838/ pm Facebook Syamimi Fatin .Nak tengok banyak lagi produk Shaklee tengok di instagram @shaklee_bymimi ya

Till here, Have a good day...Selamat Bercuti :)
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI