HOME DAFTAR AHLI SHAKLEE BISNES SHAKLEE CONTACT

Tuesday, September 6, 2016

Pengalaman Berbisnes Shaklee


Assalamualaikum semua :)


Lamanya tak update blog kesayangan nih hehe rindu nak menaip rindu zaman rajin blogging dulu hehe... Mimi sekarang masih bisnes Shaklee dan post nih pun nak bebel sikit pasal bisnes yang memang dekat sangat di hati Mimi nih


(Gambar masa Shaklee National Conference 2016, gambar nih guna handphone lama kamera low quality huhu)

Kebelakangan nih, ramai merisik nak join bisnes Shaklee dengan Mimi. In shaa Allah Mimi sudi membantu... Tapi kadang ada jugak dapat soalan pelik macam, sis bisnes Shaklee nih kena banyak post kat fb dengan instagram ke? Kalau tak dapat sale macam mana? Kena banyak deal dengan orang? Huhu

Benda nih buat Mimi rasa nak bercerita sikit malam nih :)

Dulu waktu pertama kali buat declaration yang Mimi nih baru jual Shaklee, memang ada la rasa segan walaupun sebelum nih pernah bisnes dropship, tapi tak guna fb sangat, hampir 100% guna instagram je. Sana orang tak kenal...tudia punyalah malu. segan apa tak tau!

Tapi mentor Mimi cakap redah je, kalau bisnes tapi malu2 memang bisnes bukan jalan kita. Lagipun sharing jual produk benda baik, baik dari up status mengarut kan? Produk Shaklee pulak terbaik, melalui penyelidikan dan ada saintis tersendiri. Buat apa nak malu? Lagipun Mimi sendiri rasa #shakleeeffect just sebarkan kebaikan dia jelah.

Start dari tu memang malu takde dah, waktu mula bisnes kena sharing banyak. Time tu orang tak kenal lagi, dalam 5-10x sehari jugakla Mimi sharing. Sedar diri nih bukan artis yang orang kenal, jadi tak boleh malas2 dan perasan orang nak beli tanpa promote. Ibarat menunggu duit jatuh dari langit. Takdenyaa...

Dulu Mimi tak reti pun shopping kat website Shaklee, kena guna debit card untuk mudah. Gigihlah call hotline Shaklee untuk order pada customer. Kumpul order pastu call... Hari2 macam tu, sampailah Mimi penat berbuih mulut cakap dengan operator nama, alamat & order customer hehe...

Maka, menapak lah pergi Maybank buat debit card...Dah ada, senang sikit click2 aje kat website esok-lusa customer dapat barang! Customer pun happy hehe :D

Masa baru daftar Shaklee nih, Mimi pergilah beli broadband untuk internet yang murah sikit dari data kan... Sekali sampai rumah nak guna line lembab gila. Dulu guna broadband yang sama tak macam tu pun. Ah sudah, dah la kontrak setahun. Pakai tak pakai, kena bayar jugak T_T

Maka, berpindah lah Mimi ke rumah tok sebab kat rumah tok line OK. Bila balik rumah boleh layan whatsapp Customer je, nak order kena call. Macam mana nak study pasal product, nak sharing kat fb, instagram dan blog? Minta pasang TM pun nak setahun baru dapat. Elok2 je broadband nak habis kontrak. Lagipun TM lagi murah hehe...pakai broadband asyik menambah kuota je.

Dulu time rasa 'rejection' dari customer dan anak bisnes, Mimi senang sangat down. Rasa macam hampa bila dah suggest yang terbaik, bagi consultation, tapi customer tak nak beli pun. Lagi sedih kalau dia pergi je tak cakap papepun.

Tapi mentor kata takpe, tu bukan rezeki kita, move pada next customer. Jangan down. Pastu Mimi belajar cara closed deal yang lebih baik, Alhamdulillah makin lama sale makin banyak.

Bab anak bisnes pulak, dah dicurah ilmu bagai, tak ikut. Tak buat. Bukan nak mengungkit ilmu yang diberi tapi bila dia mengadu sale takdela, takde orang tanyala..bila check balik rupanya apa yang Mimi guide tak buat pun. Dah macam mana nak bantu kalau tak nak bantu diri sendiri? Semua diberi kot... Lama2 menghilang gitu je.

Takpelah Mimi redha, buat apa nak bantu orang yang tak sudi? Lepas redha, Mimi dapat anak2 bisnes yang Ya Allah semangatnya Mimi rasa nak bantu diorang nih dapat 4 figures jugak, dan in shaa Allah lebih dari tu boleh dapat :)

Kalau diingat balik, banyak lagi perubahan Mimi dapat dari Bisnes Shaklee dari sebelum, waktu awal2 join dan sampailah sekarang ni.

Paling terkesan, bab amalan kerohanian. Ini sangat ditekankan dalam bisnes nih... Bila bisnes kita punya kebergantungan pada Allah tu sangat tinggi, sebab Dia yang Maha Memberi Rezeki. Bila makan gaji memang Allah beri rezeki jugak, tapi lain feel dia sebab buat macam mana pun hujung bulan gaji masuk dalam account.

Bila bisnes, sale kurang, kurang lah duit masuk. Bisnes Shaklee pulak adil...banyak awak buat, banyak awak dapat. Indah sungguh rasa bila bergantung pada Allah nih.

Syukur sungguh kenal and join bisnes Shaklee nih. Tiada modal, malah diberi tunjuk ajar dan semangat lagi....

Jadi bagi yang baru nak bisnes, terutama bisnes Shaklee lah..jangan cepat putus asa nahh. Bulan pertana, kedua memang hardcore sikit tapi itu waktu yang sangat penting untuk orang kenal kita jual produk apa dan rajin2 gali ilmu.

Semua pengalaman dalam bisnes Shaklee banyak ajar Mimi untuk lebih bersikap positif, yakin dan lebih tingkatkan amalan kerohanian. Alhamdulillah Mimi yang malu tu dah takde, yang taktau serba serbi, yang bila kena rejection customer makin kuat sekarang nih...paling manis bila Mimi sorang je punya sale sebulan nak cecah RM10K dan berjaya naik rank SUPERVISOR. Kalau Mimi layankan rasa down tu dulu mesti tak dapat kan?

Yakinlah, rezeki Allah tak pernah silap.

Thanks pada mentor2 yang tak berhenti bagi tunjuk ajar dan semangat kat Mimi <3

Indah betul ukhuwah dalam bisnes nih

Dan sememangnya impian Mimi dengan bisnes Shaklee nih yang paling utama sekali Mimi nak FINANCIAL FREEDOM. Mimi percaya ramai je kat luar sana nak kan FINANCIAL FREEDOM jugak kan? Kalau awak berimpian sama macam Mimi, meh lah Mimi tunjuk jalan dan guide sehingga berjaya inshaAllah :)




Dengan bisnes Shaklee awak boleh dapat income 4-5 angka, malah lebih lagi, anda tentukan!

Dengan bisnes Shaklee awak boleh bekerja hanya dari rumah, sambil jaga family

Dan bisnes Shaklee bukan setakat bisnes je, bagi Mimi ia lebih lagi. Tak dapat rasanya nak cari ukhuwah macam dalam group bisnes Shaklee kami. Sayang sangat :)

Jom Mimi beri tunjuk ajar dan bimbingan untuk yang berimpian sama macam Mimi.

Kita realisasikan IMPIAN bersama


Your Shaklee Mentor
Syamimi Fatin
Whatsapp : 019-4135838
Fb : Syamimi Fatin | Vitamin Sihat & Cantik
Ig : @shaklee_bymimi | @syamimifatinn
Email : sfatin29@gmail.com


No comments:

Post a Comment

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI